Po dwóch latach przerwy związanej z pandemią koronawirusa na wrocławski Rynek wraca kulinarne święto Wrocławia – festiwal Europa na widelcu 2022!
– Europa na widelcu od początku była pomyślana jako radosna celebracja rocznicy wolnych wyborów 4 czerwca – mówi Robert Makłowicz, pomysłodawca festiwalu i zarazem prowadzący jego kolejne edycje. – We Wrocławiu festiwal kojarzył mi się zawsze z normalnością – bardzo jej potrzebujemy szczególnie dzisiaj. W tym roku mieszkańcy i nie tylko spotkają się przy wspólnym stole w myśl hasła: „Apetyt na dobre relacje. Wspólny posiłek, jednoczy, cieszy i godzi”, ponieważ rok 2022 jest we Wrocławiu Rokiem Dobrych Relacji.
Festiwal potrwa od 27 maja do 5 czerwca (piątek – niedziela)
Rozpocznie ją Wrocław na widelcu, czyli propozycja kilkunastu wrocławskich restauracji, które na tę okazję przygotowały specjalne menu festiwalowe inspirowane europejską kuchnią. Będą to: Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów – ul. Świdnicka, Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.
Z kolei od 1 do 5 czerwca Europie na widelcu będzie towarzyszył Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów
Podczas jarmarku będzie można zakupić wyjątkowe, oryginalne smakołyki pochodzące z regionu Dolnego Śląska i najdalszych zakątków Europy. Wśród nich bułgarskie dania i przetwory, regionalne polskie alkohole, rodzime truskawki i szparagi, hiszpańskie oliwki, tradycyjne francuskie potrawy, choć to oczywiście tylko mała część oferty wystawców jarmarku.
– Europa na Widelcu, to przede wszystkim wrocławskie święto spotkania – mówi Radek Michalski, dyrektor Wydziału Promocji Miasta – w sercu miasta, na wrocławskim Rynku spotykają się mieszkańcy, turyści, kucharze. Dobra kuchnia jest jedną z okazji do tego spotkania, a zarazem inauguracją sezonu turystycznego. Bardzo nam Europy na widelcu brakowało przez lata pandemii. Dziś cieszymy się, ze wraca a wraz z nią, jak wierzymy, także turystyczna normalność.
Europa na widelcu to także konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska oraz Wrocławskie Spotkania Nalewkowe i konkurs na Mistrza Dobrego Smaku. Nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych: warsztatów kulinarnych i spotkań w Muzeum Etnograficznym i Muzeum Miejskim Wrocławia.
W sobotę, 4 czerwca, na Rynku europejska biesiada – wielki finał festiwalu
Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy. Dochód z cegiełek o wartości 10 zł, za które będzie można nabyć porcje wybranych potraw (1 cegiełka = 1 potrawa), zostanie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Europejskiej uczcie towarzyszyć będą liczne niespodzianki dla dzieci i dorosłych. Obchody na Rynku zakończy wspólny tort, koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateuszem Ziółko, Martą Kołodziejczyk, Michałem Boberem oraz niezwykła muzyczna niespodzianka.
Pełen program wydarzenia: XII Europa na widelcu
27 maja – 5 czerwca 2022, Wrocław
27 maja – 5 czerwca (piątek – niedziela)
WROCŁAW NA WIDELCU – wybrane wrocławskie restauracje zapraszają na specjalne festiwalowe menu w promocyjnych cenach
Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów – ul. Świdnicka, Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.
1 – 5 czerwca (środa – niedziela)
JARMARK EUROPEJSKICH I DOLNOŚLĄSKICH PRODUKTÓW REGIONALNYCH, południowa pierzeja Rynku
Menu Europejskiego Stołu
4 czerwca, Rynek
BUŁGARIA
Grzegorz Chmolowski
Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy (alergeny: 7, 8) danie wegetariańskie
Пълнен пипер (czuszka biurek) – panierowana papryka faszerowana serowym nadzieniem (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
Кебачета с лютеница (kebaczeta z lutenicą) – grillowane mięso mielone w kształcie kiełbaski podane z pikantną pastą (alergen: 3)
CHORWACJA
Piotr Zieliński
Kroštule – kvarnerskie faworki (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
Crni rižot od sipe s kožicama – czarne risotto owocami morza (alergeny: 1, 2, 3, 7)
CZECHY
Przemek Bogucki
Hovezi gulas z houskové knedlíky – gulasz wołowy z knedlikiem (alergen: 1)
Česneková polévka s krutony – zupa czosnkowa z grzankami (alergeny: 1, 3, 7)
GRECJA
Kacper Dyś
Μουσακάς (moussaka) – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego (alergeny: 1, 3, 7, 9)
Σπανακοτυρόπιτακια (spanakotyropitakia) – pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i serem feta (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
FRANCJA
Ryszard Konieczka
Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek (alergeny: 1, 7, 9, 12)
Soupe à l’oignon – zupa cebulowa (alergen: 1) danie wegetariańskie
Crème brûlée aux asperges – crème brûlée ze szparagami (alergen: 7) danie wegetariańskie
WŁOCHY
Rafał Kasprzycki
Lasagne bolognese – lazania z mięsem mielonym w sosie pomidorowym (alergeny: 1, 3, 7)
Spaghetti pomodoro – spaghetti z pomidorami (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
HISZPANIA
Tomasz Sochacki
Paella Vallenciana (alergen: 2) – danie jednogarnkowe: ryż z mięsem z królika, krewetkami i kurczakiem
Gazpacho – zupa z surowych warzyw podawana na zimno (alergeny: 1) danie wegańskie
Churros – ciastka ptysiowe z sosem czekoladowym (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
NIEMCY
Marcin Korczak
Currywurst mit Spätzle – kiełbasa curry z kluskami (alergeny: 1,3)
Berliner Kartoffelsuppe – zupa krem z ziemniaków (alergeny: 1, 3, 6)
POLSKA– kuchnia dolnośląska
Grzegorz Pomietło, Zbigniew Koźlik
Zupa z młodej pokrzywy ze szparagami (alergeny: 7, 9) danie wegetariańskie
Policzek wieprzowy z cydrem (alergeny: 9, 12)
Pieczony schab z musem z derenia i rabarbaru (alergeny: 3, 7)
Pierogi ze szparagami (alergeny: 1, 7) danie wegetariańskie
Polska kuchnia vege
Katarzyna Gubała, Arkadiusz Dziakowski
Chłodnik na kiszonej rzodkiewce i liściach zero waste (alergen: 6) danie wegańskie
Smalec z fasoli na pajdzie chleba z kiszonym ogórkiem (alergen: 1) danie wegańskie
UKRAINA
Daniel Makuch, Edward Jany
Солянка (solianka) – gęsta zupa na mięsnym wywarze (alergen: 1, 9)
Крученики з капустою (kruczenyky z kapustoyu) – zraziki wieprzowe nadziewane kapustą i boczkiem z warzywami (alergen: 1, 9)
Голубці з гречкою і м’ясом (holubtsi) – gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem z sosem grzybowym (alergen: 1, 9)
Курячий шашлик з овочами – szaszłyk drobiowy z warzywami (alergen: 1, 9, 10)
WĘGRY
Damian Jeleń
Gesztenyepure – krem z kasztanów (alergeny: 1, 3, 7, 8) danie wegetariańskie
Hortobagyi palacsinta – pikantne naleśniki z kurczakiem (alergeny: 1, 3, 7)
Töltött paprika – papryka faszerowana mięsem mielonym (alergeny: 1, 3)
DESERY EUROPEJSKIE
Dariusz Kulczycki, Karol Kuc
Crème brûlée – crème brûlée z owocami leśnymi i brązowym cukrem (alergeny: 3, 7, 11)
Semifreddo – deser lodowy z gruszką i krokantem migdałowym (alergeny: 3, 7, 11)
Mousse au chocolat – mus czekoladowy z puree mango i owocami granatu (alergeny: 3, 7, 11)
Panna Cotta – deser ze śmietanki serwowany z jeżyną i maliną (alergeny: 3, 7, 11)
Beza Pavlova – beza z kremem mascarpone i truskawkami w Campari (alergeny: 3, 7, 11)
Lista alergenów będzie dostępna w trakcie trwania biesiady przy kasach Europy na widelcu.
3 czerwca (piątek)
WROCŁAWSKIE SPOTKANIA NALEWKOWE – spotkanie wykładowo-warsztatowe z udziałem Roberta Makłowicza, pl. Solny 16, budynek Starej Giełdy, godz. 17.00 (obowiązują zapisy pod adresem: polskaakademiasmaku@gmail.com)
ZDROWE SŁODYCZE – warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą dla podopiecznych wrocławskich fundacji i dzieci z potrzebujących rodzin, Art Hotel, godz. 17.00
WIECZÓR FILMOWY z Robertem Makłowiczem, Kino Nowe Horyzonty, godz. 19.00
Projekcja filmu “Palacz zwłok” – bilety dostępne pod adresem: https://www.kinonh.pl/op.s?id=17455 i w kasach kina.
4 czerwca (sobota)
BIESIADA EUROPEJSKA – główny dzień festiwalu, Rynek, od godz. 12.00 do 22.00
- start: uroczysta parada szefów kuchni
- degustacja dań z 12 krajów Europy: Francja, Włochy, Hiszpania, Niemcy, Czechy, Grecja, Chorwacja, Bułgaria, Węgry oraz Ukraina i Polska, specjalny stół najlepszych deserów europejskich, a także nowość: polska kuchnia vege
- atrakcje dla dzieci: warsztaty kulinarne prowadzone przez Akademię Młodego Kucharza, koło fortuny, foto budka, inne ciekawe atrakcje
- miasteczko #PijKranówkę: Strefa Nawadniania, Ekosmaków, CEE Hydropolis i Relaksu
- pokazy kulinarne Roberta Makłowicza i najlepszych szefów kuchni
- artystyczne występy na scenie, konkursy
- warsztaty z pieczenia zdrowego chleba
- wspólny tort
- koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateusz Ziółko, Marta Kołodziejczyk, Michał Bober
- finał: niezwykła niespodzianka muzyczna
KONKURS „NAJLEPSZY SMAK DOLNEGO ŚLĄSKA” – Rynek 16/17 (restauracja Akropolis), zgłoszenia do 31 maja na adres: polskaakademiasmaku@gmail.com
4 – 5 czerwca (sobota – niedziela)
EUROPEJSKI strEAT – strefa piwa i food trucków, Browar Mieszczański, ul. Hubska 44-48
4 czerwca (sobota) 12.00–20.00
5 czerwca (niedziela) 12.00–19.00
- bogata oferta food trucków
- premiera piwa festiwalowego „West Coast IPA” z browaru „Odra Barrels”
- stoiska z piwami browarów czeskich, niemieckich i ukraińskich, prezentacja piw rzemieślniczych
- wyjątkowe wystawy artystyczne
WARSZTATY DLA DZIECI W MUZEUM MIEJSKIM WROCŁAWIA I MUZEUM ETNOGRAFICZNYM
Muzeum Etnograficzne ul. Traugutta 111/113 (pl. Zgody)
„Wspólny posiłek. Jednoczy, cieszy, godzi” – spotkanie otwarte
5 czerwca 2022 godz. 12.00
Muzeum Miejskie Wrocławia w Pałacu Królewskim
„O obyczajach przy stole. Stół nie tylko do jedzenia”
4 czerwca 2022
godz. 11.00 – dzieci młodsze (3-6 lat)
godz. 15.00 – dzieci starsze (7-12 lat)
Czas trwania: około 50 minut
Zajęcia przeznaczone dla dzieci z Polski i z Ukrainy – będą tłumaczone na język ukraiński.
Zapisy pod nr telefonu: 71 391 69 40 wew. 116 od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-15.00.