Ostatnich kilkanaście miesięcy chyba każdemu pokazało, że nie ma nic lepszego, niż czas spędzony z przyjaciółmi i znajomymi. Organizatorzy Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, także nie mogli się doczekać chwili, w której bezpiecznie zasiądziemy przy zastawionym stole, na przykład podczas festiwalu.
To będzie możliwe już w dniach 3-5 września – tym razem, wyjątkowo, Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa zamyka sezon plenerowych piwnych wydarzeń, zamiast go otwierać.
Oczywiście spotkamy się na Stadionie Wrocław. Na jego esplanadzie którego stanie 60 stoisk najlepszych polskich browarów serwujących piwa w wielu stylach i smakach.
Nie zabraknie browarów ze stolicy Dolnego Śląska
Będą to Browar Profesja, Browar Wielka Wyspa, Browar Stu Mostów, Browar Cześć Brat, Browar Prost, Restauracja & Browar Złoty Pies, Brewery Hills, Browar Majstersztyk i Browar Odra Barrels.
Z kolei sam Dolny Śląsk reprezentować będą
Browar Miedzianka, Browar Roch, Pivovsky ze Świdnicy, trzebnicki Browar Cztery Ściany, Browar Probus z Oławy, Anders z Sycowa, Caminus z Kątów Wrocławskich, Browar Widawa i Browar Wielka Sowa z Gór Sowich.
Tradycyjnie odbędzie się spotkanie piwowarów podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich, będą dyskusje, pokazy i konkursy na festiwalowej scenie. Nie zabraknie też pysznego jedzenie – o strefę gastronomiczną zadbają Wrocławscy Ulicożercy, prawdziwi tropiciele oryginalnych smaków.
Przez cały weekend towarzyszyć nam będzie Latająca Kamera WFDP, z którą będziemy odwiedzać festiwalowe stoiska. Oprowadzą nas po nich czołowi piwni blogerzy oraz osoby z branży piwnej. Piwo festiwalowe na 11. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa uwarzy Browar Deer Bear z Torunia – ich Fruit Garden (Sour Ale uwarzony w kooperacji z wrocławską Szynkarnią) wygrał w głosowaniu uczestników 10. WFDP na najlepsze piwo tamtej edycji.
Szkłem festiwalowym będą szklanka Craft Master Two o pojemności 0,4l oraz półlitrowy kufel Deutschherren. Każde ze nich będzie miało oczywiście dodatkową cechę oznaczającą pojemności 0,2 i 0,3l.
Co dalej? Zanim spotkamy się na Stadionie Wrocław śledźcie Facebooka oraz stronę internetową www.festiwaldobregopiwa.pl.
Na tej ostatniej znajdziecie m.in. „Poradnik początkującego piwosza” polecany szczególnie tym, którzy swoją przygodę z piwem rzemieślniczym dopiero chcieliby zacząć oraz „Piwną Książkę Kulinarną” z przepisami na pyszne dania, w których ważną rolę odgrywa piwo.
Godziny otwarcia festiwalu i stoisk:
3 września (piątek) – godz. 16-24,
4 września (sobota) – godz. 12-24,
5 września (niedziela) – godz. 12-20.
Stadion Wrocław, Al. Śląska. 1. Wstęp wolny.