16 lipca w budynku Concordia Design na Wyspie Słodowej wystartowały: bar „DOJUTRA” oraz koktajl bar na dachu – z widokiem na miasto. W kolejnym tygodniu ruszy strefa restauracyjna.
– Otwarcie baru „DOJUTRA”, strefy kulinarnej z przepięknym muralem Alicji Białej, a także wyjątkowej przestrzeni na tarasie, to dla nas bardzo ważny moment. Dzięki nim nasza inwestycja stanie się miejscem spędzania wolnego czasu dla mieszkańców i turystów. Jesteśmy przekonani, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – mówi Ewa Voelkel-Krokowicz, właścicielka Concordia Design.
Budynek na Wyspie Słodowej działa od 1 kwietnia – wrocławianie korzystają już z miejsc pracy w biurach i coworkingu, a także z centrum konferencyjnego.
Od 16 lipca dla wszystkich dostępne są już dwa nowe bary. O godz. 20 otwarty został bar „DOJUTRA” (w strefie restauracyjnej na parterze). Wcześniej, bo w południe wystartowała „Słodowa na Dachu” – ulokowana na tarasie Concordia Design.
Z tego ostatniego miejsca rozpościera się fantastyczny widok na panoramę Wrocławia. To wspaniała przestrzeń do relaksu, ale także na imprezę czy koncert, o czym mogli przekonać się uczestnicy Vertigo Summer Jazz Festival. W weekendy będzie odbywał się cykl imprez ,,Figle” w klimacie elektroniczno-house’owym.
– Taras z największą zieloną ścianą w Polsce zachwyca chyba wszystkich, którzy go odwiedzają. Myślę, że to może być dla Wrocławia nowe bardzo rozpoznawalne i ważne miejsce – zaznacza Ewa Voelkel – Krokowicz.
Po otwarciu bar „DOJUTRA” będzie czynny od godz. 10, natomiast bar „Słodowa na Dachu” od godziny 12.
W kolejnym tygodniu w Concordia Design zostanie otwarta cała strefa restauracyjna – ulokowana na parterze, w przeszklonej przestrzeni od strony wyspy. Jej charakterystycznym elementem jest ogromny, ponad 500 metrowy mural autorstwa Alicji Białej. Wnętrze restauracji zaprojektowała pracownia architektoniczna mode:lina™.
Otwarta przestrzeń została wydzielona na mniejsze strefy za pomocą wysokich roślin oraz zaprojektowanych indywidualnie mebli. Znajdziemy tam wysokie stoły ze zintegrowanym oświetleniem, mniejsze stoliki z charakterystyczną konstrukcją oraz zasłony podwieszone na stalowej konstrukcji zasłony, które pełnią zarazem ważne zadanie funkcjonalne – umożliwiają stworzenie bardziej prywatnych, przytulnych przestrzeni i ułatwiają szybką zmianę układu wnętrza w zależności od planowanych wydarzeń.
– Zależało nam aby pozostawić możliwość maksymalnego doświadczania skali architektury, przy jednoczesnym zapewnieniu przytulnych, intymnych przestrzeni do spotkań, rozmów oraz pracy – mówi Paweł Garus, architekt i partner w mode:lina™.
Jerzy Woźniak, architekt i partner w mode:lina™ dodaje: – Imponująca wysokość pomieszczenia, trzy ogromne przeszklone fasady oraz monumentalny mural na suficie to elementy, które jednocześnie bardzo silnie definiują tę przestrzeń, a zarazem nakładają bardzo wiele ograniczeń. Aranżacja wnętrz powinna być odczytywana jako uzupełnienie tej architektury, a nie jako dodatek lub element z nią konkurujący.
Strefa restauracyjna w budynku Concordia Design nosi nazwę „Słodowa”. Będzie ją prowadziła ekipa przyjaciół, przedsiębiorców, która stworzyła znane i lubiane miejsca we Wrocławiu – m.in. beach bary Formę Płynną i Prosto z Mostu, restaurację Nafta czy kluby Poziom 1 oraz Ciało.
– Jesteśmy grupą przedsiębiorców, których łączy pasja do gastronomii. Na Wyspie chcemy stworzyć miejsce otwarte, luźne, z fajnym klimatem. Takie, do którego przyszlibyśmy ze znajomymi czy z rodzinami – tłumaczy Maciej Modliński jeden z współtwórców „Słodowej”.
W jednym miejscu będą działać trzy koncepty gastronomiczne z różnymi propozycjami: od street foodu hawajsko-azjatyckiego, przez piekarnię ze śniadaniami w stylu hiszpańskim aż po bistro z kuchnią polską.
– Chcemy, by „Słodowa” przenikała się otaczającym ją terenem zielonym, dlatego gościom zaoferujemy także zestaw piknikowy. Będą mogli zabrać koszyk z naszymi produktami i zjeść go na kocu w dowolnym miejscu na Wyspie – podkreśla Maciej Modliński.