Sky Tower, jeden z najbardziej rozpoznawalnych budynków we Wrocławiu, przygotowuje się do znaczącego rozszerzenia swojej oferty. Na pierwszym piętrze kompleksu powstanie nowoczesna strefa gastronomiczna, której projektem zajmuje się renomowane brytyjskie studio Chapman Taylor. Prace projektowe już trwają, a otwarcie zaplanowano jesienią 2025 roku.

Nowa przestrzeń ma oferować 12 lokali gastronomicznych, w tym bar i restauracje i około 300 miejsc siedzących. Sky Food – bo tak oficjalnie nazywać będzie się nowa strefa – ma być nie tylko miejscem, gdzie można zjeść smaczny posiłek, ale także nową przestrzenią spotkań we Wrocławiu oraz dla odwiedzających największe atrakcje w Sky Tower – Kolejkowo, Apex One, Kręgielnię, Wystawę klocków Lego i przede wszystkim Taras Widokowy.

Prace już trwają!

Do współpracy przy tym ambitnym projekcie zaproszono renomowaną pracownię architektoniczną Chapman Taylor. Pracownia została założona w 1959 roku w Wielkiej Brytanii, a warszawski oddział działa na polskim rynku już od 25 lat. Chapman Taylor ma bogate doświadczenie w realizacji projektów z zakresu handlu detalicznego, przestrzeni biurowych i hotelarstwa, za które było wielokrotnie nagradzane. 

– W ścisłej współpracy z inwestorem stworzyliśmy wyjątkową koncepcje, która łączy świat sztuki z nowoczesną przestrzenią gastronomiczną. Inspiracją do stworzenia tej przestrzeni była rzeźba Salvadora Dalí, znajdująca się na parterze budynku. „Profil Czasu” nadał początek historii obcowania ze sztuką na co dzień, a kontynuacją będzie food court podzielony na trzy strefy, z których każda nawiąże do innego artysty lub okresu w sztuce, tworząc unikalne doświadczenie dla odwiedzających – wyjaśnia Rafał Giersz, Dyrektor polskiego oddziału pracowni Chapman Taylor

Pierwsza strefa inspirowana jest twórczością Fridy Kahlo. Wnętrza będą odzwierciedlać jej kolorową, pełną życia sztukę, która łączy w sobie elementy meksykańskiego folkloru, surrealizmu i osobistych doświadczeń artystki. Ta część food courtu będzie charakteryzować się intensywnymi barwami, bujną roślinnością i dekoracjami nawiązującymi do tradycyjnych meksykańskich motywów. Przestrzeń ta będzie idealnym miejscem dla tych, którzy szukają nie tylko smaku, ale i inspiracji artystycznej.

Druga strefa nawiązuje do twórczości Wojciecha Fangora, polskiego artysty znanego przede wszystkim z abstrakcyjnych, optycznych kompozycji. W tej części food courtu dominować będą geometryczne wzory, kontrastowe kolory i efekty wizualne, które tworzą wrażenie ruchu i przestrzeni. 

Trzecia strefa zaprojektowana została w stylu Art Deco, nawiązując do elegancji i luksusu lat 20. i 30. XX wieku. Wnętrza będą zdobione geometrycznymi wzorami, szlachetnymi materiałami i złoceniami, co stworzy atmosferę glamouru i wyrafinowania. Ta strefa będzie doskonałym wyborem dla tych, którzy cenią sobie klasykę i styl – dodaje Rafał Giersz z Chapman Taylor

Sky Food to miejsce które oprócz dobrego jedzenia będzie oferować niecodzienną atmosferę w sercu Wrocławia. Każda z tych stref nie tylko zaoferuje różnorodne doznania kulinarne, ale także stanie się przestrzenią, w której sztuka i design odgrywają kluczową rolę. Proces komercjalizacji powstającej strefy gastronomicznej jest w toku i ma zakończyć się jesienią 2024 roku. Zarządcy Sky Tower podkreślają, że Sky Food ma być uzupełnieniem dotychczasowej oferty centrum, która skupia się na segmencie convenience, usługach i rozrywce. 

Kolejny etap rewolucji 

Warto podkreślić, że Sky Food to kolejna, duża inwestycja w kompleksie. W maju tego roku udostępniono dla odwiedzających przebudowany Taras Widokowy na 49. piętrze, który już zdążył zyskać uznanie mieszkańców i turystów. 

– Sky Food to kolejny krok w ewolucji Sky Tower jako kompleksowego centrum mixed use. Obserwujemy rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości przestrzenie gastronomiczne wśród naszych klientów, a nowa strefa nie tylko zaspokoi te potrzeby, ale także stworzy wyjątkowe miejsce spotkań i relaksu w sercu Wrocławia. Jesteśmy w trakcie rozmów z potencjalnymi najemcami i już teraz możemy obiecać, że oferta kulinarna będzie różnorodna i na najwyższym poziomie – mówi Agnieszka Muż, Senior Asset Manager w Adventum Group, funduszu zarządzającym Sky Tower

Ten ambitny projekt gastronomiczny to przemyślana strategia, która realizowana jest już od blisko dwóch lat i mająca na celu podążanie za ewoluującymi potrzebami klientów i trendami w branży. 

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułPeDeT – strefa pysznego jedzenia i chilloutu w Renomie we Wrocławiu
Następny artykułDlaczego warto uczyć się języka angielskiego?
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.