Już 27 lutego 2025 roku Wrocław ogarnie słodkie szaleństwo! Z okazji Tłustego Czwartku, Cukiernia Sowa, Radio Wrocław i Magnolia Park przygotowały dla mieszkańców wyjątkową niespodziankę. W godzinach 15:00-17:00, tuż przy głównym wejściu do centrum handlowego rozdane zostaną setki pączków! To idealna okazja, by oddać się słodkim przyjemnościom bez wyrzutów sumienia.
Pączki to nie tylko polska tradycja. Ich historia sięga starożytnego Rzymu, a pierwsze słodkie nadzienia pojawiły się w krajach arabskich już w XV wieku. W Polsce pączki zagościły około XIII wieku, początkowo jako wytrawne wypieki nadziewane słoniną i skwarkami, zwane pampuchami lub kreplami[1]. Dopiero pod wpływem kupców z krajów arabskich ich smak i przeznaczenie się zmieniły.
Tradycyjne i nowoczesne nadzienia i receptury, które podbijają serca
W 2025 roku zapewne królować będą pączki z nadzieniem pistacjowym, które są obecne w menu większości wrocławskich cukierni. Choć trendy się zmieniają, tradycyjne smaki pączków zawsze mają swoich wiernych fanów. Choć ich nadzienie różni się w zależności od regionu Polski, w Małopolsce ulubiony smak nadzienia to konfitura z róży Lubelszczyzna słynie z pączków żakowolskich z nadzieniem z antonówek, a w Wielkopolsce to powidła śliwkowe.
Tłusty Czwartek to nie tylko okazja do słodkiego szaleństwa, ale także dzień pełen tradycji i przesądów. Wiele osób wierzy, że zjedzenie pączka w tym dniu przynosi szczęście, a jego brak może sprowadzić niepowodzenia.
– W ostatni dni karnawału można się zapomnieć i skosztować pączka z ulubionym smakiem czy faworka. Wspólnie z naszymi parterami radiem Wrocław i Cukiernią Sowa rozdamy 400 pączków naszym klientom. Liczę, że w ten sposób pomożemy im nie tylko wypełnić tradycję, ale i zagwarantować uśmiech losu – zachęca do udziału w akcji Marta Kocik, dyrektor centrum handlowego Magnolia Park.
Nie przegapcie okazji, by w Tłusty Czwartek 2025 skosztować pysznych pączków i poczuć atmosferę tego wyjątkowego dnia!
[1] Źródło: K. Kobylańska-Antoszek, „Słodka historia pączka”.