W najbliższą sobotę Wrocław stanie się świadkiem historycznego spotkania i wyjątkowego święta dla wszystkich miłośników autentycznego, regionalnego rzemiosła. Po raz drugi w stolicy Dolnego Śląska w Centrum Edukacyjno-Rozwojowe Wrocław-Pawłowice odbędzie się Konwent Polskich Winiarzy, który zgromadzi ponad 200 profesjonalistów z branży z całej Polski w celach szkoleniowych. Patronami honorowymi Konwentu zostali: Minister rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Dolnego Śląska.

Z tej okazji na wrocławskich Bulvarach odbędzie się Festiwal FLOW, otwarte dla mieszkańców wydarzenie, skupiające winnice z całej Polski w towarzystwie regionalnych rzemieślników i producentów żywności.

Chcemy pokazać dolnoślązakom siłę lokalnej kultury. Widać ją w winnicach nie tylko na Dolnym Śląsku, ale także w innych małych regionach takich jak: Małopolski Przełom Wisły czy Jura Częstochowska. Każdy z tych obszarów powoli wypracowuje swój indywidualny styl produkcji, używa konkretnych szczepów winogron i buduje drogę do oficjalnego oznaczenia geograficznego. Uznaliśmy, że skoro winiarze i tak przyjadą do Wrocławia na Konwent, możemy zaprezentować ich prace także na otwartym wydarzeniu na Bulvarach – mówi Marcin Kucharski, jeden z organizatorów wykonawczych Konwentu.

Festiwal FLOW – winiarze i rzemieślnicy na Bulvarach

22.11.25 Godziny: 12:00 – 22:00

Wnętrza Bulvarów ul. Księcia Witolda we Wrocławiu

Wstęp: WOLNY!

Choć Konwent Polskich Winiarzy to wydarzenie zamknięte dla branży, to właśnie on stanowi impuls do zorganizowania wyjątkowego Festiwalu FLOW. Dzięki temu, w Bulvarach pojawi się około 10 stanowisk mikroregionów winiarskich z całej Polski dostępnych dla wszystkich.

Festiwal FLOW to jednak dużo więcej niż tylko twórcy produktów z winogron. To także całe spektrum dolnośląskiego rzemiosła i rękodzieła. Wśród wystawców znajdą się między innymi: Kiszonki od Sznajderów – mistrzowie tradycyjnego fermentowania, Vita fit – oferujący kwasy chlebowe i zdrowe wypieki. Pojawia się także: lokalni twórcy tacy jak Serotonina, pracownia Tiny Bear, Czosnkowa Zagroda, Fundacja Kaczawskie Klimaty, Czapki z alpak, Lawenda Krakowiany oraz GlasStudio (z pięknymi kieliszkami i formami szkła). O pełne brzuchy podczas wydarzenia zadbają wrocławskie lokale: Dziki Zwierz i Elen food&friends.

Wydarzenia towarzyszące (biletowane) link do biletów: https://app.evently.pl/organizers/2760-festiwal-flow

13:00 Bulvary: Spotkanie autorskie z Izą Kamińską, autorką książki pt. „Dzikie drożdże. Historie z innej beczki”, połączone z inspirującą rozmową o fermentacji i naturze.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułKubek z Jarmarku Bożonarodzeniowego we Wrocławiu 2025 — jak będzie wyglądał?
Małgorzata Braszka
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.