23 września o godz. 18.30 Kino Nowe Horyzonty we Wrocławiu zainauguruje cykl przez żołądek do sedna. To propozycja, która łączy projekcje filmowe z rozmowami o kulturze jedzenia. Pierwszym tytułem będzie Julie i Juliaw reżyserii Nory Ephron, a spotkanie po seansie poprowadzą Małgorzata Karkocha-Jakubowska i Daga Furmanek-Lorenc.

Julie i Julia, reż. Nora Ephron

Kino i gastronomia na jednej mapie Wrocławia

Wrocław od dawna jest miastem, w którym prężnie rozwija się scena gastronomiczna. Wyróżnienia w przewodniku Michelin, rosnąca liczba restauracji prowadzonych przez ambitnych szefów kuchni, a także silna społeczność foodiessprawiają, że stolica Dolnego Śląska staje się punktem odniesienia na kulinarnej mapie Polski. Z drugiej strony Kino Nowe Horyzonty od lat buduje swoją pozycję jako filmowemiejsce spotkań i przystań dla widzów poszukujących ambitnego repertuaru. Cykl przez żołądek do sednasymbolicznie spaja te dwa światy, otwierając przestrzeń dialogu pomiędzy kinem a kulturą kulinarną.

Idea cyklu

Formuła spotkań zakłada comiesięczne seanse połączone z dyskusją. Każdy wieczór został pomyślany jako „dwudaniowa kolacja”: projekcja pełni rolę przystawki, a rozmowa obfitego dania głównego. Kuratorki cyklu, Małgorzata Karkocha-Jakubowska oraz Daga Furmanek-Lorenc, prowadzić będą rozmowy o tradycjach i rewolucjach kulinarnych, smakach kształtujących tożsamość, a także o bohaterach zmieniających sposób myślenia o jedzeniu. Cykl podkreśla, że kuchnia to nie tylko praktyka dnia codziennego, ale również ważny obszar kultury i pamięci zbiorowej.

Film otwarcia – Julie i Julia

Nie ma wielu filmów, które z równą pasją potrafią opowiedzieć historię kuchni i historię kobiet. Julie i Julia(USA, 2009, 123’) w reżyserii Nory Ephron to wyjątkowa opowieść o Julii Child (Meryl Streep), legendzie francuskiej gastronomii, oraz o Julie Powell (Amy Adams), która dekady później podejmuje wyzwanie zmierzenia się z jej kulinarnym dziedzictwem. Film zestawia dwa światy oddzielone czasem, lecz połączone pasją do jedzenia, pokazując, jak kuchnia staje się przestrzenią kultury, emancypacji i budowania tożsamości.

Nieprzypadkowo to właśnie ten tytuł otworzy cykl przez żołądek do sednaJulie i Julia w najlepszy sposób łączy filmową opowieść z refleksją nad tym, jak pasja do gotowania potrafi kształtować biografie i inspirować kolejne pokolenia.

23 września, wtorek, 18.30
Julie i Julia
reż. Nora Ephron, USA 2009, 123

Julie i Julia, reż. Nora Ephron

Gospodynie wieczoru

Dyskusję po seansie poprowadzą dwie znane wrocławskiej publiczności osobowości:

Małgorzata Karkocha-Jakubowska

Kobieta, żona, współwłaścicielka oraz szefowa kuchni restauracji IDA kuchnia i wino nagrodzonej wyróżnieniem Bib Gourmand przewodnika Michelin.

Odważnie idąca po swoje, ufająca intuicji i z wielką pasją do życia. Podróżuje w każdej wolnej chwili, kolekcjonuje ceramikę i podziwia Wrocław z rowerowej perspektywy. Poza pracą oddaje się książkom, muzyce, kinie. To jej sposoby na odpoczynek i troska o swój dobrostan.

Małgorzata doskonale wie, że bez próby balansu i dbania o swoje zdrowie, żadne z odważnych i wymagających marzeń oraz celów nie byłoby możliwe do realizacji. Teraz przyszedł czas na kolejną, kinową przygodę, która musiała wydarzyć się we wrocławskich Nowych Horyzontach, bo lokalność i jakość to dla Gosi motto życiowe, a nie powtarzane w mainstreamie hasła.

Daga Furmanek-Lorenc

Foodieska, koordynatorka projektów i producentka wydarzeń, SoMe ninja. 1/2 projektu kulinarnego w sieci pod nazwą brzuchotwórcy, który równa się się gotowaniu, recenzowaniu, podróżowaniu za smakiem, warsztatom i spacerom wokół gastronomicznych wątków. 1/3 supperstudio, realizując foodie wydarzenia, między innymi działający od października 2024 roku – klub kolacyjny – z zaproszeniem na gastro spotkania towarzyskie z dedykowanym menu, pairingiem napojów i zmieniającą się tematyką.

Posmakuj kina

Posmakujcie kina i dajcie się zaprosić do stołu! Przez żołądek do sedna startuje już 23 września w Kinie Nowe Horyzonty. Bilety są już dostępne w kasach oraz na stronie internetowej.

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułV Piknik Adopciaka GRUPY RATUJ już jutro!
Następny artykułJesień coraz bliżej. Kiedy jest pierwszy dzień jesieni? Jakie typy jesieni rozróżniamy?
Małgorzata Braszka
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.