Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza na wspólne obchody kolejnej edycji Święta sera i wina. Przez dwa dni (23 i 24 września) w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym na wrocławskich Pawłowicach czekać będzie mnóstwo atrakcji.
Do pięknego parku na wrocławskich Pawłowicach ponownie zawitają producenci regionalnych przysmaków, winiarze, serowarzy i amatorzy gotowania. Będzie smacznie, o co zadba m.in. Mateusz Krojenka, finalista 7. edycji programu „MasterChef” i atrakcyjnie, bo w programie każdy znajdzie coś dla siebie.
Najmłodszych zapraszamy na warsztaty z kiszonek oraz sensoryczne. Dzieci będą miały też okazję skomponować własne lunch boxy zawierające smaczne i zdrowe posiłki i nauczą się, jak nie marnować żywności.
Dla dorosłych przygotowaliśmy warsztaty winiarskie. To będzie niezwykła podróż po polskiej krainie win i okazja do degustacji win.
Zaprosimy również do zwiedzania serowarni UPWr, w której poznamy tajniki produkcji sera rzemieślniczego. Ale nie tylko. Będzie to również okazja do przyjrzenia się wyposażeniu serowarni oraz spróbowania świeżo wyprodukowanego twarogu. Dla miłośników sera przygotowaliśmy warsztaty, po których już nikt nie pomyli goudy i stiltona.
Rozstrzygniemy też dwa konkursy: na najlepszy ser i najlepsze wino oraz konkurs kulinarny „Pojedynek mistrzów kuchni”.
Podczas kiermaszu będzie można spróbować serów i win, kupić chleb, wędliny, czy miody od lokalnych producentów. Smakoszy z pewnością ucieszy też fakt, że na terenie Centrum Rozwojowo-Edukacyjnego na Pawłowicach znajdzie się strefa food trucków. Będzie można zjeść burgery, corn-dogi, azjatyckie pierożki, frytki, gofry, naleśniki i lody albo napić się aromatycznej kawy czy orzeźwiającej lemoniady.
Partnerem wydarzenia jest miasto Wrocław.
Dzięki uprzejmości wrocławskiego MPK 23 i 24 września w godz. 10.00 – 16.00 zwiększona zostanie częstotliwość kursowania linii 151, co ułatwi dojazd do Pawłowic komunikacją miejską.