Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. To miejsce spotkań ze znajomymi i rodziną, gdzie pyszne jedzenie łączy ludzi, a pasjonaci gotowania mają okazję zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.

Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu, a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i trwałą popularność na całym świecie. Podczas tej edycji festiwalu będziemy mieli okazję spróbować pierogów z różnych zakątków świata.

Czym się różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Na przykład Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi, a najpopularniejsze pierogi gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale.

Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie!

Wydarzeniami towarzyszącymi będzie Festiwal Lodów i Słodyczy

Festiwal Pierogów Świata
12-14.05.2023r
Wrocław, Plac Nowy Targ

Piątek 15:00-21:00
Sobota 12:00 – 21:00
Niedziela 12:00 – 18:00 

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułRocznica kapitulacji Festung Breslau. Historia upadku wojennej twierdzy
Następny artykułHistoria ELWRO – Wrocławskie Zakłady Elektroniki, które zapoczątkowały cyfrową rewolucję w Polsce!
Małgorzata Braszka
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.