Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. To miejsce spotkań ze znajomymi i rodziną, gdzie pyszne jedzenie łączy ludzi, a pasjonaci gotowania mają okazję zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.
Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu, a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i trwałą popularność na całym świecie. Podczas tej edycji festiwalu będziemy mieli okazję spróbować pierogów z różnych zakątków świata.
Czym się różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Na przykład Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi, a najpopularniejsze pierogi gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale.
Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie!
Wydarzeniami towarzyszącymi będzie Festiwal Lodów i Słodyczy
Festiwal Pierogów Świata
12-14.05.2023r
Wrocław, Plac Nowy Targ
Piątek 15:00-21:00
Sobota 12:00 – 21:00
Niedziela 12:00 – 18:00