5. edycja Wrocławskiej Fety, festiwalu który od pierwszej swojej edycji skradł serca i podniebienia smakoszy, odbędzie się 5-7 sierpnia na Rynku we Wrocławiu. Szykuje się wyjątkowe pod wieloma względami wydarzenie w samym sercu pięknego Wrocławia.
Festiwal skupi kilkudziesięciu wspaniałych wystawców, mnóstwo pysznych produktów i zapewni cudowną wakacyjną atmosferę.
Na scenie zadzieją się liczne atrakcje: foodpairingi, gotowanie na żywo, degustacje, koncerty. Wystąpią eksperci, szefowie kuchni i sommelierzy wrocławskich restauracji. Pod czujmy okiem Giena Mientkiewicza oraz Wojtka z Serów Łomnickich powstanie wyjątkowy na skalę kraju „wrocławski ser podpuszczkowy feta”. Powstawać będzie na oczach gości, a Wrocław zyska swój ser!
Mariusz Kapczyński przeprowadzi gości winnym szlakiem, opowie o dolnośląskim winie. Zainicjuje pełną zwrotów akcji, nieoczywistych pytań konwersację o winie i serze. Na scenie bez litości wzajemnie będą przepytywać się Gieno Mientkiewicz (sery) i Mariusz Kapczyński (wino). Piotr Piekarz szef kuchni oraz Krystian Sakas sommelier wrocławskiej restauracji Greco zabiorą gości w kulinarną podróż po meze, opowiedzą o winach, oliwkach i serach z najpopularniejszych rejonów i wysp greckich.
W duchu światowych kulinarnych trendów czajman Piotr z wrocławskiej Czajowni połączy na scenie wysokiej jakości herbaty liściaste z wybranymi serami dojrzewającymi. Festiwalową scenę przejmie szef kuchni Piwnicy Świdnickiej, niedawno na nowo otwartej najstarszej restauracji w Polsce i jednej z najstarszych w Europie. Oczaruje podniebienia autorskimi daniami. Kulinarne doznania okraszą muzycznie Good Vibe Dj Set – Free Your Soul oraz First Man On Venus.
5-7 sierpnia
Wrocławski Rynek
PIĄTEK 15:00-22:00
SOBOTA 11:00-22:00
NIEDZIELA 11:00-20:00
WSTĘPNY ZARYS PROGRAMOWY
05.08.2022 PIĄTEK
15:00-15:15 Oficjalne otwarcie festiwalu Prowadzący Robert Zieliński
15:30-16:30 Robimy wrocławską fetę!
Część I – nastawienie sera Pod czujnym okiem Giena Mientkiewicza oraz Wojtka z Serów Łomnickich powstanie wyjątkowy na skalę kraju „wrocławski ser podpuszczkowy typu feta”. Powstawać będzie na oczach gości! Wrocław zyska swój ser, a ten, produkowany przez dolnośląskiego serowara już po festiwalu, będzie miał okazję trafiać przez cały rok do wrocławskich oraz dolnośląskich restauracji i sklepów.
16:30-17:30 Inspirowane wrocławskimi browarami. Live cooking. Wrocław zawsze stał dobrym piwem. Są przebojowe, są kreatywne. Czas aby weszły na stół inną drogą niż tylko w szklance. To będzie gotowanie odjazdowe, szybkie, odnoszące się do piw ale i charakteru browarów. Prowadzący Gieno Mientkiewicz
17:45-18:30 Grecja – smaki letnich podróży Piotr Piekarz szef kuchni oraz Krystian Sakas sommelier wrocławskiej restauracji Greco opowiedzą o winach, oliwkach i serach z najpopularniejszych rejonów i wysp greckich. Zabiorą gości w kulinarną podróż po meze czyli greckich przekąskach
19:00 – 22:00 muzyka Good Vibe Dj Set – Free Your Soul
—————————————————————
06.08.2022 SOBOTA
12:00-13:00 Piwnica Świdnicka – gotowanie na żywo
13:00-14:00 Wrocław stolicą szlachetnych serów – spacer po dolnośląskich serowarniach. Dolnośląskie słynie ze szlachetnych serów. Wyjątkowo dopracowane, wyjątkowo lubiane. To tu mieszkają i robią swoje sery niezwykle zdolni serowarzy. Prowadzący Gieno Mientkiewicz (opowieści o serowarach połączone z degustacją) 14:00-15:00 Dolnośląskie wino. Co o nim wiesz? Tyle się dzieje! O dolnośląskich winnicach w pigułce – opowiada Mariusz Kapczyński 15:00-16:00 Gdy polskie sery spotykają się z dolnośląskim winem. Pełna zwrotów akcji, nieoczywistych pytań konwersacja. Na scenie bez litości wzajemnie przepytują się Gieno Mientkiewicz (sery) i Mariusz Kapczyński (wino) 16:00-17:00 Paring sera i herbaty Światowe trendy kulinarne wyraźnie wskazują na szukanie coraz ciekawszych połączeń smakowych, a parowanie wysokiej jakości herbat liściastych z najlepszymi serami dojrzewającymi daje niespodziewanie satysfakcjonujace efekty. Zapraszamy na degustację cypryjskich serów od Yusufa (Hellimpol) w połączeniu z herbatami od Czajowni – marki herbat i herbaciarni.
18:30-19:30 Panel dyskusyjny – Piwo
20:00-21:00 Koncert zespołu First Man On Venus
—————————————————————
07.08.2022 NIEDZIELA
12:00-13:00 Wino, ser i co jeszcze, czyli co wrocławianie podają do wina. Przygotowanie Wrocławskich Klusek – dania idealnego do wina. A jak bardzo wrocławianie lubują się w kluskach widać nawet w architekturze miasta i dawnych legendach. Jedna z nich mówi o zegarze kluskowym, który pomagał wrocławskim gospodyniom w przygotowaniu na czas idealnego obiadu. Do dziś na Ostrowie Tumskim znajduje się również tzw. Brama Kluskowa. Prowadzący Gieno Mientkiewicz
13:00-14:00 Zapytaj winiarza czyli pogadajmy o dolnośląskim winie. Interaktywne spotkanie z winiarzami na scenie i degustacja ich win.
14:00-15:00 Sorbet – pokaz przygotowania lodów serowych
15:00-16:00 Enoturystyka na Dolnym Śląsku – gdzie pojechać, co zobaczyć – wizyty u winiarzy. Jak połączyć wakacyjne wojaże z wizytami w winnicach. Prowadzący Mariusz Kapczyński
16:30-17:30 Robimy wrocławską fetę! Część II – prace końcowe nad produkcją sera połączone z poczęstunkiem widowni
18:00-19:30 Koncert wrocławskiego zespołu EASY DOSE
20:00 Zakończenie festiwalu