a

Ponad dwa tygodnie temu rozpoczęła się sprzedaż rezerwacji na tegoroczną jesienną edycję Wrocław Restaurant Week (21-30.X). W części restauracji już nie ma miejsc. Jeśli chcecie skosztować specjalnych trzydaniowych zestawów w festiwalowej cenie 39PLN, to warto się pospieszyć.

UWAGA KONKURS!

Redakcja Kocham Wrocław ma dla Was podwójną wejściówkę na to wyjątkowe kulinarne wydarzenie. W komentarzu na facebooku: tutaj wklejcie zdjęcie przygotowanego przez Was posiłku – śniadania, obiadu, kolacji lub deseru. Dodajcie do tego ciekawy opis.

Spośród wszystkich komentarzy, wybierzemy najciekawszy, który nagrodzimy zaproszeniem na Restaurant Week we Wrocławiu!

Wyniki ogłosimy jutro po godz. 21:00!

ConceptStuMostów
Własność: Concept Stu Mostów

 

Czym jest Restaurant Week

Restaurant Week to Festiwal najlepszych restauracji.  Jego jesienna edycja odbywa się w dniach 21-30.X pod hasłem „Towarzyskość to zdrowie“. Jest to okazja do wypróbowania w gronie przyjaciół wspaniałych trzydaniowych zestawów (przystawka, danie główne, deser) przygotowanych przez wybrane Restauracje w Polsce w promocyjnej cenie 39 zł..

Jak rezerwować stoliki we Wrocławiu?

Po wejściu na www.restaurantweek.pl należy wybrać miasto oraz restaurację z interesującym Was menu, a następnie dokonać rezerwacji na konkretny dzień i godzinę. Potem należy jedynie pojawić się w określonym czasie w Restauracji. Tegoroczna – czwarta już – edycja Festiwalu cieszy się wśród wrocławian ogromną popularnością. Goście rezerwują stoliki w aż 32 restauracjach, w których Szefowie kuchni starają się zaskoczyć odwiedzających swoją kreatywnością i kunsztem kulinarnym. Wśród menu festiwalowych znajdziecie kuchnię hinduską, tajemniczą „maczankę” a nawet strusia czy żabie udka! Aż 14 restauracji przygotowało opcję wegetariańską. Nie zabraknie tez bardziej tradycyjnych propozycji. Stoliki rozchodzą się jak świeże bułeczki, więc jeśli ktoś planuje wyjście do restauracji w ramach Restaurant Week to najwyższy czas zrobić rezerwację.

Co poza jedzeniem dzieje się podczas Festiwalu?

Poza doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach Festiwal oferuje szereg wydarzeń towarzyszących. Wśród nich ciekawe warsztaty kulinarne, degustacje, kolacje przy żywej muzyce, spotkania i dyskusje oraz koncerty. Wydarzenia te są darmowe albo w promocyjnych cenach. Pełną listę wydarzeń towarzyszących można znaleźć tutaj:  https://restaurantweek.pl/wydarzenia/wroclaw/

LISTA WYDARZEŃ TOWARZYSZĄCYCH

 SPOTKANIA

  1. DO PODZIAŁU // WYSTAWA FOTOGRAFICZNA DOLNOŚLĄSKIEGO MAGAZYNU KULINARNEGO KOCIOŁ

WERNISAŻ: Mama Manousch / 23 października / 18:00

„Do podziału” to wystawa fotograficzna przygotowana przez blogerów z dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ. Dlaczego do podziału? Bo nie tylko uwielbiamy gotować, ale i wspólnie konsumować. Zapraszamy więc do wspólnej uczty i dzielimy się zdjęciami potraw, które nasycą wzrok!

Wystawa będzie miała miejsce w restauracji Mama Manoush. Serdecznie zapraszamy na wernisaż, który odbędzie się 23 października o godzinie 18.00

Cena: wstęp wolny

  1. CZY(M) JEST WROCŁAWSKA KUCHNIA?

Art Hotel / 27 października / 18.00

Restaurant Week, tuWroclaw.com i Biuro Promocji Miasta  zapraszają na debatę na temat wrocławskich tradycji kulinarnych z udziałem szefów kuchni, blogerów kulinarnych oraz mieszkańców. Jednym z pretekstów do spotkania jest wydana z okazji Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016 książka „Wrocławska Książka Kucharska” zawierająca przepisy nadesłane przez wrocławian.

Czy istnieje coś takiego jak typowa wrocławska kuchnia? Jakie ma korzenie, z czego się wywodzi i co odcisnęło na niej swoje piętno? Między innymi na takie właśnie pytania poznamy odpowiedzi w czwartek 27 października podczas panelu dyskusyjnego.

W dyskusji wezmą udział między innymi  zwyciężczyni popularnego programu MasterChef- Beata Śniechowska, Tomasz Hartman  z FoodThink Tank, Grzegorz Pomietło szef kuchni Art Hotel, Zbigniew Koźlik szef kuchni Hotelu Plaza,  Barbara Jakimowicz-Klein – autorka wielu książek kucharskich oraz Piotr Gładczak autor największego bloga kulinarnego we Wrocławiu. Całe spotkanie poprowadzi Damian Filipowski, redaktor naczelny portalu tuWroclaw.com.

Dzięki takiemu gronu prelegentów będziemy mogli porozmawiać i przeanalizować wrocławską kuchnię zarówno z punktu widzenia szefów kuchni, jak i wrocławskiego smakosza.

Panel dyskusyjny: Czy(m) jest wrocławska kuchnia?

Kiedy:  Czwartek 27 października godzina 18:00

Gdzie: Art Hotel, ul. Kiełbaśnicza 20

Cena: wstęp wolny/ rejestracja

  1. RESTAURATORZY + BLOGERZY = <3

BARBARA / 24.10 / 18.00

Restaurant Week i WroBlog zapraszają na warsztat dyskusyjny, w którym wezmą udział blogerzy kulinarni oraz właściciele restauracji.

Celem warsztatu będzie przeprowadzenie dialogu pomiędzy blogerami i restauratorami. Chcemy dowiedzieć się na czym zależy każdej stronie przy przeprowadzaniu współpracy i co każda z nich może zrobić by przyszłe działania odniosły sukces. W ramach dyskusji skupimy się głównie na współpracy z blogerami, ale poruszymy także szerzej tematy związane z obecnością restauracji w social media.

Cena: wstęp wolny/ rejestracja

WARSZTATY/DEGUSTACJE

  1. ZRÓBMY UCZTĘ – WARSZTATY KULINARNE I SPOTKANIE Z SOMMELIEREM

22.10 / 10.00-14.00

Malarska 25 / prowadzenie Arkadiusz Dziakowski

W dniu 22 października 2016 r., zapraszamy do Restauracji Malarska 25 na Warsztaty Kulinarne połączone z degustacją wina i warsztatami somelierskimi. Warsztaty będą odbywać się w dwóch grupach po 7 osób.

Wraz z naszym szefem kuchni – Arkadiuszem Dziakowskim – będziecie przygotowywać cztery potrawy:

– Ravioli „złota łza” z płynnym żółtkiem i ricottą

– Zupę z kiszonych pomidorów

– Pierś z kaczki w sosie porto z miodownikiem i sałatką z mikro liści i vinegretem malinowym

– Pieczone śliwki z sosem cytrynowym i kruszonką orzechową.

Szef Arkadiusz zapozna Was z różnymi sposobami przygotowywania kaczki, wytwarzania własnego makaronu, a także z procesem kiszenia warzyw i owoców (m.in. pomidorów, kalafiora, marchwi, rzodkiewki, czereśni, truskawek, pomarańczy itp.).

Ponadto profesjonalny sommelier opowie o tym jak dobierać wina do różnych dań, w jaki sposób je serwować i w jakiej temperaturze podawać. Będziecie mogli zapoznać się z różnymi gatunkami wina, oraz spróbować trzech win dobranych specjalnie do posiłków przygotowanych przez Was w ramach warsztatów kulinarnych.

CENA warsztatów to:  160 zł / os. Ilość miejsc – 14.

  1. WARSZTATY DLA DZIECI Z ROBIENIA PIZZY

Malarska 25 / 23.10.2016 / 10.00

Dnia 23 października 2016 r. w godzinach od 10 do 12, zapraszamy na organizowane przez Malarską 25 warsztaty z robienia pizzy, dla dzieci od 6 do 12 lat.

W ramach warsztatów, nasi młodzi Goście dowiedzą się w jaki sposób wyrabia się prawdziwe włoskie ciasto na pizzę, skomponują własną pizzę z oryginalnych włoskich produktów, a następnie będą mogły zobaczyć w jaki sposób wypieka się pizzę w piecu opalanym drewnem. Na sam koniec wszystkie dzieci wraz z opiekunami będą mogły zjeść zrobioną przez siebie pizzę.

Dla opiekunów przygotujemy kawę i herbatę 🙂

CENA: 40PLN/dziecko

  1. WARSZTATY RZEMIEŚLNICZE: STEK / PRECEL SŁODOWY

CONCEPT 100 MOSTÓW / 24.10.2016 / 19.30  

Podczas trwania warsztatów uczestniczy przygotują produkty, które staną się bazą kolacji.

Program:

Grupa rozdziela się na dwie stacje : mięsną i z pieczywem; po zakończeniu każdej nastąpi zamiana.
Część poświęconą pieczywu prowadzi piekarz.
Część poświęconą wołowinie i przygotowaniu steków prowadzi kucharz.
Po zakończonych warsztatach przygotujemy kolację; w międzyczasie na stole rozłożone i gotowe do użytku będą słoiki z naszymi przetworami, sery, wędliny oraz pieczywo.

CENA: 150 PLN

  1. WARSZTATY GOTOWANIA. ŻYZNA DZIELI SIĘ NAJLEPSZYMI PRZEPISAMI!

BURDA FOOD CENTRE / 29.10.2016 g. 11.00 /

Restaurant Week i Żyzna zapraszają na wyjątkowe wegańskie warsztaty kulinarne z Żyzną.

Ugotujcie z nami coś pysznego! Ze wszystkich dań serwowanych w żyznej wybrałyśmy te, które przetestowaliście i które z wynikiem celującym zdały egzamin ze smaku. Stanowią idealny comfort food początku jesieni. Będzie to jedzenie, które świetnie smakuje, daje sytość i wprawia w pozytywny nastrój.

Menu warsztatów:
-kremowa zupa z grillowanych bakłażanów z tahiną, granatem i krakersem gryczano-migdałowym
-dyniowe gnocchi w pietruszkowym pesto, sos romesco z pieczonych papryk, tofu al’a feta, rukola, pomidorki koktajlowe
-tiramisu na bazie serka z nerkowców
Zgłoszenia na warsztaty przesyłajcie na adres: roslinnie@gmail.com

Godziny: 11:00-15:00
Ilość miejsc: 12
Koszt warsztatów: 200 zł

  1. FIT NA JESIEŃ – WARSZTATY Z FOOD2.PL

BURDA FOOD CENTRE/ 26.10/ 18:00

Restaurant Week, Burda Food Center i food2.pl zapraszają na warsztaty gotowania jesiennych smakołyków.

Jesień już w pełni! Nie bójmy się jednak otworzyć jej drzwi i zaprosić do naszej kuchni. Bo wraz z nią pojawiają się pękate dynie oraz słodkie śliwki, wokół których prowadzący Łukasz Majchrowski zbudował warsztatowe menu. To prawdziwa kuchnia dla duszy i ciała. Dania, które przygotujemy rozgrzeją Was od środka, nakarmią zmysły i rozpieszczą swoją prostotą. Cztery niezwykłe posiłki, które przygotujemy są pełne zdrowia, a ponadto nie zawierają nabiału, cukru, ani glutenu. Zostały stworzone z myślą o ludziach, którzy dbają nie tylko o swojego ducha, ale także i ciało.

Zaplanowane na to spotkanie arcysmacze MENU przedstawia się następująco:
– Zupa krem z dyni na mleku kokosowym (przystawka 1)
– Sałatka na ciepło z ziemniaków, jarmużu, dyni, chorizo, figami i prażonymi migdałami (przystawka 2)
– Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym na purée z batatów (danie główne)
– Pudding z tapioki z musem dyniowym (deser)

CENA: 169 PLN

  1. DEGUSTACJA WIN PORTUGALSKICH

TASZKA / 24.10.2016 / 18.00

Jeśli kochasz wino – nie może Cię tutaj zabraknąć. Zapraszamy na degustację portugalskich win w pięknych wnętrzach nowo otwartej portugalskiej restauracji – TASZKA. Kalina i Jorge – twórcy tego miejsca, którzy przyjechali do Wrocławia z Portugalii, tworzą niesamowity klimat, który pozwala na chwilę przenieść się na południe Europy, nawet deszczową jesienią.

Ilość miejsc – 10 osób

CENA: 60 PLN/

  1. KOLACJA TOWARZYSKA W ZAMKU TOPACZ

Zamek Topacz / 25.10 / 19.00

Podczas tego wyjątkowego wieczoru Szef Kuchni Rafał Borys przygotuje dla swoich gości specjalnie menu degustacyjne, zainspirowane polską jesienią. Aby zachęcić uczestników do integracji, zostaną oni posadzeni przy ladzie w otwartej kuchni, gdzie będą mogli na żywo obserwować jak Szef Kuchni przygotowuje dla nich potrawy, zadawać mu kulinarne pytania, a także rozmawiać o czym tylko zechcą. Aby kolacja była jeszcze bardziej wyjątkowa, do dyspozycji gości będzie barman, który do każdej potrawy przygotuje specjalnie dopasowany koktajl.

Jakie potrawy czekają na gości w ten wyjątkowy wieczór w Zamku Topacz?

  • Tatar z jelenia z chrzanem/ czarny sezam/ chili
  • Consome z borowików
  • Jesiotr/ seler/ pietruszka/kawa podany z selerem, pietruszką i kawą
  • Comber jagnięcy/ borowiki/ topinambur/ brukselka/ marchewka
  • Jabłko/sernik

CENA: 119 PLN!

Ilość miejsc: 6

KONCERTY

  1. SOFAR SOUNDS

Miejsce i zespoły –niespodzianka! / 21.10 / 19.00

Sofar Sounds to międzynarodowy projekt obejmujący dziesiątki miast na całym świecie, w tym Londyn, Helsinki, Paryż i Nowy Jork. W edycji wrocławskiej, co miesiąc, w jednym z kameralnych, sekretnych miejsc Wrocławia, odbywają się koncerty młodych zespołów reprezentujących najróżniejsze gatunki muzyczne.

Dla artystów to szansa na wypromowanie się. A dla słuchaczy… na przygodę. Kiedy przez stronę Sofar Sounds zapisują się na bezpłatne wydarzenie, nie wiedzą jeszcze kto i gdzie będzie grał. Ich głowy pozostają otwarte na muzyczne doświadczenie niemal do ostatniej chwili – być może usłyszą coś, czego wcześniej nie znali. Na żywo. W czyimś salonie.

Koncerty są organizowane nie tylko w kawiarniach, czy instytucjach kultury, ale też na dachach, w sklepach, teatrach czy prywatnych kuchniach albo salonach. Kameralne wnętrza sprzyjają skupieniu na muzyce. Nasi słuchacze, chociaż przez ten jeden wieczór, mogą poczuć się wolni od przymusu sięgania co chwilę do kieszeni z telefonem. W przerwach mogą porozmawiać z innymi uczestnikami, a po koncercie – z samymi artystami.

Każdy z eventów to trzy krótkie koncerty z przerwami na rozmowę z artystami oraz innymi uczestnikami. Zapraszamy do udziały wszystkich chętnych bez względu na wiek czy gusta muzyczne!

  1. KOLACJA PRZY MUZYCE NA ŻYWO: RENATA ZAGÓRSKA QUARTET & RESTAURANT WEEK

Vertigo / 28.10 / 20.00

Wyjątkowa okazja w trakcie której nasi Goście będą mogli spróbować przysmaków przygotowanych specjalnie na Restaurant Week słuchając standardów jazzowych wykonywane niegdyś przez m.in. Billie Holiday, Ellę Fitzgerald, Ninę Simone, Dianę Krall, Julie London w wykonaniu Renata Zagórska Quartet.

Skład zespołu:
Renata Zagórska – wokal,
Dominik Mąkosa – piano,
Bartek Chojnacki – double bass,
Wojciech Buliński – drums.

  1. JOÃO DE SOUSA LIVE AT TASZKA

Taszka / 30.10 / 21.00

Koncert mieszkającego już od lat we Wrocławiu João de Sousa zabierze nas w rejony muzyczne Portugalii. Muzyk w klimatycznych wnętrzach Taszki zaprezentuje swój nowy album “Luta” inspirowany fado, muzyką portugalską i polską oraz jazzem. Zapraszamy!

Wstęp: wolny

Wasze komentarze

Komentarze

Sponsorowane
Poprzedni artykułRusza Resturant Week – już teraz zarezerwuj stolik w najlepszych restauracjach w mieście!
Następny artykuł„Zrób się na szaro” i wygraj modne nagrody w Stylowym Wrocławiu!
Redaktorka naczelna portalu. Zakochałam się we Wrocławiu od pierwszego wejrzenia. Kocham odkrywać nowe rzeczy i dzielić się nimi z innymi. Jeśli mam wybierać pomiędzy weekendem w hotelu SPA, a pokonaniem 200km w kilka dni na rowerze, to wybieram to drugie :) Jestem niepoprawną optymistką.