McDonald’s działa już w Polsce 25 lat. Pierwszy lokal otwarto w lipcu 1992 roku w Warszawie, a rok później został otwarty pierwszy McDonald’s we Wrocławiu – mieścił się on w Domu Handlowym Centrum (obecnie galeria Renoma). Redakcja kochamwroclaw.pl była dzisiaj na spotkaniu prasowym związanym z 25-leciem marki McDonald’s w Polsce. Przygotowaliśmy dla was kilka ciekawostek na temat rozwoju restauracji McDonald’s w Polsce i we Wrocławiu.

1

  1. McDonald’s to polscy przedsiębiorcy.

Na dzień dzisiejszy sieć McDonald’s liczy 389 lokali w całym kraju, w tym 18 lokalizacji znajduje się we Wrocławiu. W Polsce jest 62 franczyzobiorców. Blisko 80% lokali w całym kraju należy do polskich przedsiębiorców.

Firmy mają różną wielkość, różną ilość lokali, różną ilość pracowników, ale patrząc na tę grupę widać, że rozwijają się całkiem prężnie. To są już duże przedsiębiorstwa. Rekordziści zatrudniają ponad 800 osób. Dzięki polskim przedsiębiorcom marka McDonald’s jest tak widoczna i tak dobrze rozwija się w kraju. Mc Donalds to dzisiaj duży pracodawca, który zatrudnia ponad 20 tysięcy osób w całym kraju. Mamy 4 tys menagerów, którzy bardzo często zaczynali pracę od najniższego stanowiska– powiedział Krzysztof Kłapa, przedstawiciel dyrekcji McDonald’s Polska.

112

  1. Wiele rozwiązań jest sprawdzanych w Polsce, zanim zostaną wprowadzone w innych krajach

Bardzo często nowości wprowadzane są najpierw w Polsce, a dopiero później kopiowane są za granicę. Zawdzięczamy to bardzo dobrym wynikom i standardom operacyjnym. Wiele rozwiązań jest sprawdzanych w Polsce zanim zostaną wprowadzone w innych krajach.

f

  1. W Warszawie jedzenie z McDonald’s można zamówić z dostawą do domu

W Warszawie od lipca tego roku poprzez aplikację UberEATS można zamówić  do domu jedzenie z McDonald’sa. Wybierać można niemal z całej oferty klasycznej i McCafé dostępnej w tych samych cenach, co w lokalach. Do ceny produktów doliczona jest usługa dowozu.

otwarcie_1080x609px2

  1. 19 lokal McDonald’s we Wrocławiu zostanie otwarty w galerii handlowej Wroclavia.

Kolejny McDonald’s zostanie otwarty 18 października w galerii handlowej Wroclavia. Właścicielem punktu będzie Jacek Wyspiański, który swoją przygodę z siecią McDonald’s rozpoczynał 6 lat temu otwierając swój pierwszy lokal na Ul. Bardzkiej, a dzisiaj zatrudnia około  300 osób, prowadzi 6 restauracji i jest w przededniu otwarcia kolejnej restauracji w nowobudowanej galerii Wroclavia.  

To jest duża szansa dla potencjalnych pracowników, którzy są  studentami, bo otwarcie zbiega się w czasie z rozpoczęciem roku akademickiego, a u nas można połączyć studia z pracą. Jest to też szansa na rozwój takich pracowników, bo to jest taki moment, kiedy pierwszy raz w życiu mają możliwość zarabiania pieniędzy, ale i nabierania doświadczenia.  Szanse też dostają osoby młode, które jeszcze nie są pełnoletnie, w wakacje mają one możliwość spróbowania pracy i zarobienia swoich pierwszych pieniędzy w swoim życiu – takie osoby świetnie się sprawdzają, maja możliwość pokazania swoich ambicji – mówi Jacek Wyspiański, właściciel restauracji przy Bardzkiej.

3

  1. W McDonald’s przy ul. Bardzkiej klienci sami mogą skomponować swoje hamburgery poprzez kiosk samoobsługowy, a produkty serwowane są do stolika.

Do wyboru są różne bułki, można decydować o rodzajach i ilości sera, mięsa czy dodatków. Produkty są przygotowywane na świeżo i gdy życzy sobie tego klient gotowe zamówienie może być dostarczone bezpośrednio do stolika.

6. Produkty w McDonald’s są świeże i standaryzowane 

Każdy produkt dostarczony do restauracji McDonald’s musi być taki sam. Produkty trzymane są w bardzo dobrych warunkach, dzięki czemu zachowują one świeżość i smak.

11

Wasze komentarze

Komentarze